Energielabels voor Utiliteitsbouw

Wat is een Energielabel

Een energielabel is een essentieel keurmerk dat de energie-efficiĆ«ntie van woningen en gebouwen beoordeelt en verplicht is gesteld door de overheid. Dit label, dat loopt van A++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig), biedt inzicht in het energieverbruik van een pand en stimuleert eigenaren om verduurzamingsmaatregelen te nemen. Door de energiekwaliteit zichtbaar te maken, worden eigenaren aangemoedigd om investeringen te doen in zaken zoals betere isolatie, zonnepanelen of warmtepompen. Hierdoor kunnen ze hun COā‚‚-uitstoot en energiekosten verlagen. Energielabels dragen niet alleen bij aan lagere energiekosten en een verhoogd wooncomfort, maar ondersteunen ook de overgang naar een duurzame toekomst met minder impact op het klimaat.

Energielabels voor Utiliteitsbouw Verplicht

Een energielabel is verplicht voor utiliteitsbouw. Dit betekent dat eigenaren van utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, scholen, ziekenhuizen en winkels, een geldig energielabel moeten overhandigen bij verkoop, verhuur of oplevering. Het energielabel geeft inzicht in de energieprestaties van het gebouw en kan invloed hebben op de huur- of verkoopprijs, omdat het toekomstige energiekosten en mogelijkheden voor verduurzaming reflecteert.

De verplichting geldt voor diverse gebruiksfuncties binnen utiliteitsgebouwen, zoals onderwijsinstellingen, logies, sportcomplexen en meer. De energielabels zijn maximaal 10 jaar geldig, waarna een nieuw label moet worden aangevraagd. 

Aanvragen van Energielabel voor Utiliteitsbouw

Om een energielabel voor utiliteitsbouw aan te vragen, start je met het inschakelen van een erkende energieadviseur. Er wordt vervolgens een inspectie van het gebouw uitgevoerd, de energieprestaties worden beoordeeld en relevante gegevens verzameld. Na de inspectie wordt het energielabel berekend, en vervolgens geregistreerd. Dit label is maximaal 10 jaar geldig en moet potentieel opnieuw worden aangevraagd na significante wijzigingen aan het gebouw. 

Afspraak maken

Neem contact met ons op.
Dan plannen we een opnamedatum in.

Opname uitvoeren

We komen de woning bekijken.
We nemen alle ruimten op en bekijken onderdelen zoals glas, ketel, warmtepomp, airco en dergelijke.

Label uitwerken

We werken het label uit. Het concept overleggen we indien gewenst en we melden het af.

Label verstrekken

We verstrekken het afgemelde label.